Pięknie i zdrowo na talerzu - Rolady ze szparagów, kurczaka i szynki parmeńskiej// Pretty and healty plate - Rolls with asparagus, chicken and Parma ham
15:04Zdrowe odżywianie, a więc zbilansowane posiłki to podstawa zachowania zdrowia i urody. Staram się o tym pamiętać każdego dnia gotując dla siebie oraz znajomych i rodziny. Jako estetka zwracam również uwagę na to, jak danie wygląda na talerzu. Bo pięknie podana potrawa nie tylko oczaruje gości, ale będzie smakować lepiej. Postanowiłam na blogu co jakiś czas dzielić się z wami przetestowanymi przepisami na elegancko wyglądające dania.
Rolady ze szparagów, kurczaka i szynki parmeńskiej
Znalezione na kwestiasmaku.com ,
lekko go zmodyfikowałam
Składniki:
Rolady:
Pęczek zielonych szparagów
Pojedyncza pierś z kurczaka (ok 300g)
8 plastrów szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku
Oliwa z oliwek, sól morska i pieprz czarny
Aksamitny sos musztardowy
Czubata łyżka musztardy, najlepiej gruboziarnistej
łyżka miodu lub cukru trzcinowego
łyżeczka oliwy
6 łyżek śmietanki kremowej 30%
Opcjonalnie:
Tarty parmezan
1. Szparagi płuczemy i pozbywamy się zdrewniałych końcówek , pierś kurczaka kroimy w poprzek na dwie części, potem każdą z nich na kolejne 2. Rozbijamy filety tłuczkiem do grubości ok 1cm i doprawiamy solą oraz pieprzem.
2. Musztardę mieszamy z miodem i oliwą, po czym odkładamy jedną łyżkę do posmarowania roladek, a resztę mieszamy ze śmietaną.
3. 3-4 szparagi owijamy filetem z kurczaka i całość smarujemy wcześniej przygotowaną mieszaną, po czym zawijamy w 1 lub 2 plasterki szynki lub boczku.
4. Gotowe roladki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy oliwą. Całość wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Około 5 minut przed końcem pieczenia roladki podlewamy pozostałą częścią sosu i posypujemy parmezanem.
6 komentarze
O mamo, jak to świetnie wygląda! Popieram nową serię wpisów! Sama nigdy nie jadłam szparagów, ale teraz chyba muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńSą bardzo dobre, polecam!
UsuńWygląda bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńZnajdę zamiennik mięsa i próbuję! :3
justsayhei.blogspot.com
Potrawy wegetarianskie tez na pewno pojawią sie w cyklu takze polecam śledzić bloga!:)
UsuńNigdy nie przepadałem za szparagami, ale chyba spróbuję :D
OdpowiedzUsuńMoże chociaż raz w życiu zjem dobrze przyrządzone szparagi ;)
Ja ostatnio pierwszy raz jadłam i przyrządzałam szparagi. Mnie jak i domownikom w tym wydaniu smakowały bardzo, także goraco polecam!
UsuńZachęcam do krytyki i podejmowania dyskusji w komentarzach. Komplementy tez lubię.
Za każdą opinię z góry bardzo dziękuję!!!