Pięknie na talerzu - Truskawki w sosie balsamicznym

16:00

Powoli zaczyna się sezon, gdy wszyscy zajadamy się truskawkami. Opcji na ich przyrządzenie mamy mnóstwo, a i na talerzu zawsze wyglądają pięknie. Chciałabym się z wami podzielić na dość nietypowym sposobem podania truskawek, który zdobył moje serce już parę ładnych lat temu i do tej pory się nie nudzi! Przepis podaję w dwóch wersjach, wykonanie zajmuje kilka minut.

Truskawki w aromatycznym sosie z octu balsamicznego i brązowego cukru z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu.

Składniki
0,5 kg truskawek
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki octu balsamicznego (rzadkiego)
świeżo mielony pieprz

wersja 1
Truskawki kroimy na ćwiartki, posypujemy cukrem i odstawiamy na kilka minut.Następnie skrapiamy je octem i dodajemy odrobinę pieprzu, całość mieszamy.

Wersja 2
Ocet mieszamy z cukrem, po czym wlewamy całość na patelnię lub do garnuszka. Gotujemy chwilę cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Zredukowanym sosem polewamy truskawki.

Tak przygotowane truskawki pięknie prezentują się w białych, okrągłych salaterkach. Można podawać je z lodami, jogurtem naturalnym lub świeżo przyrządzoną bitą śmietaną.

Podobne:

4 komentarze

Zachęcam do krytyki i podejmowania dyskusji w komentarzach. Komplementy tez lubię.
Za każdą opinię z góry bardzo dziękuję!!!